Logo

Dit is waarom wij yerba mate drinken

Je hebt het misschien al wel eens voorbij zien komen: een van ons lurpend aan een ijzeren staafje dat diep weggestopt lijkt in een prutje van groene bladeren. Zij die wel eens in Zuid Amerika zijn geweest, of de activiteiten van Messi, Suarez en andere Zuid Amerikaanse voetballers op de voet volgen, weten direct waar het over gaat: Yerba Mate, vaak herkend als de Zuid Amerikaanse thee.

Er is iets speciaals aan het drinken van mate. Anders dan een kop koffie is het een ritueel vol met culturele betekenis. Tijdens mijn tijd in Argentinië, een van de landen waar de wortels van de yerba mate plant (Ilex Paraguariensis) liggen, heb ik een diepe waardering ontwikkeld voor deze drank en de traditie die ermee gepaard gaat. Vanaf de eerste slok was het duidelijk: dit is meer dan een drankje.

Maar het is niet alleen de cultuur die me aantrekt, de gezondheidsvoordelen van yerba mate zijn even indrukwekkend. Van het verhogen van de energie tot het verbeteren van de concentratie en het versterken van het immuunsysteem, yerba mate is een drank met vele positieve effecten op het lichaam. In deze blogpost zal ik hier dieper op in gaan.

Mentale focus

Laten we beginnen met de belangrijkste reden waarom wij mate drinken: het geeft je energie en mentale focus een boost. Dit komt door de aanwezige cafeïne en theobromine. Cafeïne kennen we uiteraard van ons geliefde bakkie koffie, maar mate bevat minder cafeïne dan koffie. Ter vergelijking: een kop koffie (250 mL) bevat zo'n 90 mg cafeïne waar mate zo'n 30 mg cafeïne per kop bevat. Dit zorgt er onder andere voor dat mate een wat een meer aanhoudende energieboost kan geven zonder de zenuwachtige bijwerkingen van een hoge piek-inname van cafeïne.

Mate bevat minder cafeïne dan koffie

Theobromine is misschien minder bekend. Theobromine is een alkaloïde die lijkt op cafeïne, maar wat minder krachtig is. Het komt voor in bepaalde planten zoals cacaobonen, de bladeren van de theeplant en de bladeren van de yerba mate plant. Deze alkaloïde bevat enkele potentiële voordelen. Zo heeft het een licht verwijdend effect op de bloedvaten, wat kan helpen de bloeddruk te verlagen en de bloedsomloop te verbeteren. Ook kan het helpen de urineproductie te verhogen, wat gunstig kan zijn voor mensen met bepaalde medische aandoeningen zoals oedeem. Tot slot kan het ontstekingsremmende effecten hebben en het risico op bepaalde chronische ziekten kan helpen verminderen. Dat vind je niet in je bakkie koffie hè!

Honger-stiller

Een volgend voordeel: het kan helpen bij het afvallen. Yerba mate wordt van oudsher gebruikt door gaucho's en andere Zuid-Amerikaanse gemeenschappen als een hongeronderdrukker. De gaucho's, die de coole cowboys van de Zuid-Amerikaanse graslanden (de pampa's) waren, brachten vaak lange dagen te paard door met het hoeden van vee. Ze gebruikten yerba mate als een manier om de honger te stillen en zichzelf van brandstof te voorzien tijdens hun lange dagen in het zadel.

Yerba mate wordt van oudsher gebruikt door gaucho's en andere Zuid-Amerikaanse gemeenschappen als een hongeronderdrukker.

Het mechanisme van hoe yerba mate werkt als een hongeronderdrukker is niet helemaal duidelijk, maar men gelooft dat ook hier de cafeïne en theobromine kunnen helpen. Deze stoffen onderdrukken de eetlust door de afgifte van bepaalde hormonen in het lichaam te stimuleren, zoals adrenaline en noradrenaline. Bovendien bevat yerba mate verbindingen die kunnen helpen het metabolisme te verhogen, wat ook kan helpen om de eetlust te onderdrukken.

Ook hierbij is belangrijk op te merken dat hoewel yerba mate bij sommige personen kan helpen om de eetlust te onderdrukken, het geen magische oplossing is en het drinken van yerba mate alleen geen duurzame aanpak zal zijn om gewicht te verliezen, het moet uiteraard gepaard gaan met een gezond dieet en regelmatige lichaamsbeweging, iets waar wij bij Fest en Pure altijd ruimte waarde aan hechten.

Antioxidanten

Hebben we die term niet allemaal wel eens gehoord? Antioxidanten. Ze schijnen goed te zijn, maar waarvoor precies en wat ze doen blijft vaak vaag. Dat is zonde, want deze stoffen zijn essentieel in ons lichaam.

Yerba mate is een rijke bron van deze antioxidanten. Simpel gezegd, zijn het verbindingen die cellen kunnen helpen beschermen tegen schade veroorzaakt door vrije radicalen. Vrije radicalen zijn zeer reactieve moleculen die schade aan cellen, eiwitten en DNA kunnen veroorzaken, wat kan leiden tot de ontwikkeling van chronische ziekten zoals kanker, hartaandoeningen en diabetes.

De antioxidanten in yerba mate omvatten verbindingen zoals chlorogeenzuur, caffeoylquinic zuur en saponinen. Uit laboratoriumonderzoek is gebleken dat deze verbindingen krachtige antioxiderende effecten hebben.

Met name chlorogeenzuur heeft een reeks potentiële gezondheidsvoordelen, waaronder antioxiderende, ontstekingsremmende en kankerbestrijdende eigenschappen. Het is de belangrijkste fenolische verbinding (een grote en diverse groep van natuurlijk voorkomende verbindingen die worden aangetroffen in een grote verscheidenheid aan planten, waaronder fruit, groenten en granen) van yerba mate gebleken, het wordt ook aangetroffen in koffie en het heeft een sterkere antioxiderende werking dan vitamine C en E.

Saponinen zijn een andere groep verbindingen die bekend staan om hun antioxiderende eigenschappen. Er is vastgesteld dat ze het vermogen hebben om cellen te beschermen tegen schade veroorzaakt door vrije radicalen en dat ze ontstekingsremmende en kankerbestrijdende eigenschappen hebben.

Uiteraard is het belangrijk om in gedachten te houden dat yerba mate weliswaar een goede bron van antioxidanten is, maar geen vervanging is voor een uitgebalanceerd dieet dat rijk is aan fruit en groenten, die ook belangrijke antioxidanten en andere voedingsstoffen bevatten.

Mineralen

Recent onderzoek heeft aangetoond dat het drinken van Yerba Mate een positief effect kan hebben op de absorptie van magnesium en ijzer in het lichaam. Deze mineralen spelen een vitale rol bij het behoud van onze algemene gezondheid.

Het drinken van Yerba Mate kan een positief effect kan hebben op de absorptie van magnesium en ijzer in het lichaam

IJzer is een essentieel mineraal dat nodig is voor de productie van hemoglobine, een eiwit in rode bloedcellen dat zuurstof door het lichaam transporteert. IJzergebrek kan bloedarmoede veroorzaken, een aandoening die wordt gekenmerkt door een tekort aan rode bloedcellen, wat kan leiden tot vermoeidheid, zwakte en andere symptomen. Een studie vond bijvoorbeeld dat het drinken van Yerba Mate de biobeschikbaarheid van ijzer verhoogde bij een groep vrouwen. IJzer is ook belangrijk voor het immuunsysteem en de ontwikkeling van de hersenen.

Magnesium is een essentieel mineraal dat nodig is voor een breed scala aan lichaamsfuncties. Het helpt bij het reguleren van de spier- en zenuwfunctie, de bloedsuikerspiegel en de bloeddruk. Het is ook essentieel voor de vorming van botten en tanden en voor het metabolisme van energie. Magnesium is ook betrokken bij meer dan 300 enzymatische reacties in het lichaam, waaronder eiwitsynthese, DNA- en RNA-synthese en spier- en zenuwfunctie.

Wel eens last van spierkrampen? De kans is aanwezig dat dit door een magnesiumtekort komt. Dit kan namelijk symptomen veroorzaken zoals spierkrampen, vermoeidheid, prikkelbaarheid en een slechte nachtrust. Magnesium helpt ook om de balans van calcium en kalium in het lichaam te reguleren, wat een positief effect kan hebben op de gezondheid van het hart.

Tijd om te drinken

Een waslijst aan voordelen dus! Gelukkig is het ook gewoon erg lekker, zeker als je van bittere smaken houdt. Tijdens onze workations en groepsvakanties zal de mate regelmatig passeren. Wees welkom om het eens te proberen, we vertellen je er graag meer over!

Share This Articles :

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Join Fest en Pure!

Ook buiten workations en groepsvakantie is Fest en Pure actief. Regelmatig organiseren we events in de richting van sport, spel en fest. Zie hier links het eerst volgende event!